Sovevogn med plads til hund

En pensioneret håndværker fra Amager har fremstillet en lille sovevogn i træ, der kan foldes sammen og trækkes ved håndkraft på små hjul. Den er opfundet efter, at en hjemløs døde af kulde på gaden sidste vinter. Der er oven i købet plads til en hund.

Det er godhjertet og godt tænkt, men hvorfor er det ikke velfærdssamfundet, der tænker på at give hjemløse et varmt sted at bo?

vognProjekt Hjemløs er gået ind i projektet for at få produceret flere vogne, og der samles penge ind til finansieringen. Men hvorfor skal private mennesker og Projekt Hjemløs afhjælpe det store behov, der er? Det er jo en lappeløsning, og lapper kan der som bekendt komme så mange af, at det oprindelige tøj ikke mere kan holdes sammen.

Vi ved, at ca. 600 hjemløse lever på gaden, og ca. 650 lever ”andre steder”, som ikke er på gaden, men f.eks. på en station eller ude i skoven. Dertil kommer alle dem, som er ”sofa-surfere” – altså dem, som låner et sted at sove hos familie og venner for en kortere eller længere periode.

Der er noget helt fundamentalt galt i, at vores samfund accepterer, at så mange mennesker må leve som hjemløse på gaden eller andre steder, som ikke er deres hjem, og dermed overlader det til venlige mennesker at komme med lappeløsninger.

Hvor er samfundets respekt for sine borgere, for sine medmennesker? Det er jo ikke hunden, der kan få et hundehus, men dens bedste ven, mennesket.

Af Ole Hjuler, leder af Blå Kors Pensionat Taastrup, november 2016