Ud af hjemløshed gennem billige boligfællesskaber

Det er supergodt, at Høje-Taastrup kommune vil være frikommune og sikre billige lejligheder til folk, der ligesom vores beboere ikke kan betale de normalt høje huslejer. Men man skal huske, at det bare ikke er nok, at en lejlighed er billig. Lejeren skal også kunne holde ud at bo i den. Projekt billige boliger vil derfor først være en succes, når der også kan skabes forskellige former for fællesskaber i de billige lejligheder.

Mennesker, der ligesom de allerfleste af vores beboere har haft et hårdt liv med mangel på omsorg, kan ikke bare fungere alene i en lille lejlighed. Hos os på Pensionatet gør vi, hvad vi kan, for at forberede beboerne på at leve alene i egen bolig, men vi må også erkende, at det desværre alt for ofte er for stor en udfordring for vores beboere at leve alene. Gamle adfærdsmønstre med alkohol- og anden misbrug bliver hurtigt taget op igen, når ensomheden og magtesløsheden tager overhånd. Det gælder ikke kun vores beboere. Det gælder også for andre i målgruppen til de billige lejligheder.

Vi på Pensionatet ved, at sådanne fællesskaber er en forudsætning for, at kommunens politik med hurtig bolig og billig bolig kan virke, så der ikke mere er så mange hjemløse. Vi ved det, fordi vi hver eneste dag har kontakt med tidligere beboere, som kommer her som husets venner – med 3.000 besøg på årsbasis – og som vi taler med og hører om, når de ikke kan fungere i deres lejlighed.

Vi havde gode erfaringer med de bofællesskaber, der tidligere har været i kommunen. Her fandt beboerne støtte hos hinanden. Nogle gange lavede de mad sammen, eller de inddelte dagligdagens helt almindelige gøremål, så de hver især gjorde det, de var bedst til. Beboerne behøvede aldrig at være helt alene, for der var næsten altid en anden hjemme at sludre med. De boede i hver sit private værelse, men delte køkken, stue og bad og toiletter.

Sådanne bofællesskaber kan hurtigt oprettes igen, hvis Høje-Taastrup bliver frikommune. Det kan f.eks. være, at tre-fire stykker får lov at leje en af de helt store lejligheder på hver sin kontrakt og med hver sin boligsikring. Eller det kan være, at en hel opgang med etværelses lejligheder, bliver til et fællesskab, hvor en af lejlighederne bliver fællesreal for alle i opgangen. I begge tilfælde kan beboerne støtte hinanden og det er også nemmere (læs = billigere) for kommunens socialarbejdere at hjælpe beboere, når de er samlet på et sted, ligesom det vil være nemmere for det efterværnsarbejde, som Pensionatet yder sine tidligere beboere, hvis de ønsker det.

Af Ole Hjuler, leder af Blå Kors Pensionat Taastrup, juni 2016