Fællesskab er en god kur mod ensomhed

Mennesket er ikke skabt til at leve alene. Man behøver heller ikke at være alene altid, hvis man har en indtægt og en bolig med plads til familie eller venner.

Men hvis man ingen indtægt har og heller ikke en bolig, kan man være nødt til at søge fællesskabet på gaden. Det er muligvis ikke det sundeste fællesskab for ens helbred, men det er et fællesskab.

Hvis man søger at finde en anden udvej og flytter ind et sted som Blå Kors Pensionat Taastrup, får man både et hjem og et fællesskab. Men det er jo kun midlertidigt. Ingen må blive boende længere end højst nødvendigt. Alle bestræbelser går ud på at finde en (billig) bolig til den hjemløse.

Billige boliger er etværelseslejligheder, og her skal den fhv. hjemløse skabe sig et hjem. I nogle tilfælde går det godt, især hvis der er et netværk, som kan være med til at give tilværelsen et positivt indhold, men det er der sjældent.

Mange kan ikke trives alene i den lille lejlighed. Det gamle fællesskab på gaden bliver ofte opsøgt igen. Det er lettere at sidde sammen med de andre og tømme en flaske end at lave mad til sig selv i lejligheden.

Et bofællesskab er en bedre – og mere holdbar – løsning. Hver beboer kan have sit eget private værelse og køkken og opholdsstue i fællesskab med de andre. En person med forstand på at hjælpe beboerne til at kunne opfylde de krav, som Jobcentret og andre i kommunen stiller, kunne knyttes til bofællesskabet.

At behovet for fællesskabet er der, får vi bevis for hver eneste dag på Blå Kors Pensionat. Vi har over 2.000 besøg om året af tidligere beboere, som kommer og deltager i et måltid. Og så er der alle dem, som bare kommer, måske får en kop kaffe, og snakker med de andre og går igen. De er ikke med i optællingen af besøgende.

Det er nemlig ikke godt for mennesket at være alene.

Gem