Mediernes magt

Jan har fået tilbudt en bolig. Det er en lejlighed, han har råd til, og som ligger tæt på, hvor hans familie bor – lige sådan, som han har ønsket sig meget længe. Han har boet på Pensionatet i næsten tre år. For 14 dage siden blev Jan omtalt i medierne som en af de mange hjemløse, der har svært ved at få en bolig, de kan betale, og nu har hans kommune tilbudt ham en bolig.

”Jeg vil også på tv. Jeg har også ventet et par år på at få et sted at bo”, lød det så fra en af Jans bofæller på Pensionatet. ”Og i morgen kan Bo gå på fjernsynet, så på søndag vil David. Vi kommer fra tre forskellige kommuner, og vi vil også gerne tilbydes en lejlighed.”

Alle glædede sig på Jans vegne, men glæden var også iblandet en vis misundelse. Det er ganske svært at få en bolig, som kan betales ud af en overførselsindkomst. Men det hjalp åbenbart at være i medierne.

En helt ny opgørelse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – bekræfter, hvad vi længe har mærket, nemlig at der er kommet mange flere hjemløse. Derfor er der også mere pres på bostederne. Samtidig bliver beboerne boende længere og længere, fordi de ikke får tilbudt en bolig, der matcher deres slunkne økonomi.

I nogle kommuner er der ikke så mange boliger til rådighed, som der er i andre, og der er også forskellige regler i kommunerne om, hvordan sociale boliger skal tilbydes til f.eks. hjemløse. Samtidig presser kommunerne på for at få beboerne på Pensionatet ud i andre boliger, så de slipper for at betale for at betale for ophold på Pensionatet eller på andre bosteder.

Hvis ikke der kommer flere boliger, der kan betales af en overførselsindkomst, vil antallet af hjemløse blot stige yderligere. For der er vel grænser for mediernes magt og deres mulighed for at omtale alle hjemløse i Danmark. Der er trods alt over 6.600.