Hjemløse og utryghed

I en af min barndoms billedbøger var der et kongerige, som var tegnet som en lille by med et stort slot med høje tårne i midten og en kæmpehøj mur hele vejen rundt. Portene ind til byen var kun åbne om dagen, og vagter holdt øje med, hvem der slap ind.

Billedet dukkede op, mens jeg tænkte på det lovforslag, som justitsministeren har sendt i høring om at holde hjemløse uden for en kommune, hvis de overnatter i ”utryghedsskabende lejre.”

Lovforslaget er først og fremmest rettet mod romaer. De er kommet til Danmark, fordi de bliver jaget væk der, hvor de kommer fra, eller de drives af fattigdom til at rejse langt væk, f.eks. til Danmark.

Uanset, hvad man mener eller ikke mener om romaer og utryghed, vil lovforslaget ikke løse nogen problemer, og det vil i øvrigt også ramme og skabe utryghed for andre hjemløse, som slår sig ned for natten i eller ved en gruppe romaer.

Ligesom vi bør arbejde for, at vores hjemløse medborgere får tag over hovedet og et liv uden sult og nød, bør vi arbejde for mere varige løsninger for romaerne. Løsningen kan aldrig være at bygge en høj mur.

I en anden af barndommens billedbøger var der også en høj mur rundt om det slot, hvor Tornerose sov i 100 år, indtil prinsen kom og kyssede hende. I lighed med eventyret er det måske nogen udefra, der skal hjælpe med at klare udfordringerne. ”Nogen udefra” er oven i købet vores samarbejdspartnere i EU. De fleste af de lande, som romaerne kommer fra, er nemlig forpligtet til samarbejde med os gennem EU.

Det ville være godt og medmenneskeligt at finde nogle fælles løsninger i EU, så romaer fik et ordentligt sted at være og blev behandlet på værdig vis, ligesom vi forlanger at vores hjemløse medborgere behandles på værdi vis.

Af Ole Hjuler