Vagabondens liv er ikke romantik

Det er årstid for historier om ”Landevejens farende svende” og om den frie vagabonds liv på cykel rundt i Danmark med et lille telt i cykelanhængeren.

Det er historier, som kan nære drømme om et liv som fri fugl. Historierne kan sætte tanker i gang om ungdommens rygsækrejser rundt i Europa eller endnu længere væk, eller om den voksnes vandring ad pilgrimsruter. Men de er ikke dækkende for virkeligheden for hjemløse.

Fortællingerne om den ensomme hjemløse i en opgang eller bag parkens buske er bare ikke nær så romantiske og underholdende. Til gengæld tegner de et realistisk billede af Danmarks ca. 7.000 mennesker uden bolig, uden tilknytning til arbejdsmarkedet og uden netværk med familie eller nære venner og ofte med en eller flere psykiske lidelser.

Antallet af hjemløse stiger år for år, og et stigende antal af de mange tusinde mennesker med hjemløseproblematikker har eller får en psykisk lidelse. Selvfølgelig er manglen på billige boliger en væsentlig årsag til det stigende antal mennesker uden eget hjem. Men de mennesker, som ikke er psykisk robuste og ikke har opnået gode resultater i skolen og måske heller ikke har magtet at få en uddannelse, bliver også marginaliserede i en grad, at de sjældent får halet sig op ved egen hjælp. Det er så meget nemmere at ryge en joint eller knappe en guldbajer op – eller begge dele. Det dulmer også den indre smerte over livet.  I hvert fald for en stund.

En holdbar løsning på hjemløseproblematikkerne begynder derfor i barndommen. Det er de færreste – om nogen overhovedet – der har fået kærlig omsorg og støtte i hele barn- og ungdommen og så alligevel havner i hjemløshed. Måske er der håb for børnene i dag med en statsminister, der kalder sig børnenes minister. For uanset at det anses for at være familiens ansvar, at børn og unge trives og har det godt og passer deres skole og får en uddannelse, så er samfundet nødt til at tage sin del af ansvaret, hvis det ikke fungerer i familierne.

Konsekvenserne ved at lade være er alt for store og har ikke kun betydning for den enkelte, men også for samfundet.