Usund kassetænkning

”Var det noget med en hakkebøf med bløde løg, kartofler og en lækker blomkålssalat?”

”Jeg vil hellere ha’ en bajer.”

Så enkel kan man desværre risikere, at dialogen vil være, hvis vi som bosted tvinges til at opkræve penge for den mad, beboerne spiser. Bajeren får beboeren selvsagt ikke på et Blå Kors Pensionat, men man kan med god grund frygte, at beboerne fristes til at vælge maden fra og i stedet bruge deres sparsomme midler på f.eks. øl.

Vi har i lighed med andre bosteder en fast medarbejder i køkkenet. Vores køkkenleder forstår at fremtrylle sunde små, lune retter til frokostbordet som supplement til pålægget, og hun laver dejlige middagsretter til beboerne. Derfor er der altid mange omkring bordene, især om aftenen, hvor også dem, der har fået et arbejde, er hjemme. De får en sund og nærende mad, som er med til at restituere de kroppe, som ikke altid har fået den bedste behandling.

Hvis vi blev tvunget til at opkræve penge fra beboerne, som om vi var et cafeteria, hvor de kunne købe mad, når de havde lyst – og råd, ville vi slet ikke kunne levere den sund kost, som vi kan i dag. Vi ville heller ikke have råd til at have vores dygtige køkkenleder.

Det ville alt i alt betyde en kraftig forringelse, ikke blot i beboernes livskvalitet, men desværre også i deres helbred. Det tør jeg roligt sige, for ingen af vores beboere har levet et sundt liv med regelmæssige sunde måltider, når de flyttede ind hos os. Nogle har endda været decideret fejl- og/eller underernærede.

Desværre er der tanker fremme om, at kommunerne ikke mere skal betale for, at beboerne også får mad på bostederne. Det er tanker, der kun kan gå ud over beboernes liv, helbred og muligheder.