Knus og kram er væk
– det er relationerne også,

Knus og kram til selskaber og alle vegne, også i det offentlige rum, ser vi ikke meget af i disse corona-tider. Men der er også noget andet, der er forsvundet, og det er den mere overfladiske kontakt med andre mennesker. Det har ramt praktisk taget alle, og det har især ramt dem, som i forvejen har en lille kontaktflade, herunder især hjemløse.

En manglende kontakt med nær familie kan være både sorgfuldt og belastende, men det er en sorg og belastning, som er en del af mange hjemløses liv, måske endda en medvirkende årsag til, at de er blevet hjemløse. Men den mere uforpligtende kontakt med mere eller mindre tilfælde bekendte er også væk, fordi vi ikke må samles i disse mange måneder. Og dét er en ny, ekstra belastning for mennesker, som i forvejen lever et ret ensomt liv.

Den uforpligtende kontakt, dét vi ofte kalder bekendtskab, har vist sig at have en langt større betydning, end vi anede – før alle kontakterne blev skåret over af coronaen. Det har de fleste af os nu erfaret, og der er selvfølgelig nogle, som har vidst det længe. Forskere har påpeget betydningen af netop de mere perifere bekendtskaber. F.eks. siger idéhistoriker og lektor i filosofi Jonas Holst i en artikel i Kristeligt Dagblad, at:

”bekendtskaber giver os grund under vores egne fødder. Det er relationer, hvor man ikke har hele sin sjæl på spil, og der er noget befriende over møderne med de mennesker, man kun kender perifert. For man behøver ikke dele alle sine følelser og traumer eller hele sin historie.”

Hjemløse sidder ikke og chatter på nettet med andre eller sender SMS’er om vind og vejr for på den måde at kompensere for de manglende fysiske møder med andre. Hjemløse har naturligvis ligesom alle andre mennesker brug for at have kontakt med andre. Corona-nedlukningen har været som at kappe de sidste tynde tråde til håbet om et andet liv. Også derfor ser jeg frem til, at det hele igen bliver normalt. Også derfor ser jeg frem til, at det hele igen bliver mere normalt. Den nye normal med både bekendtskaber og corona.